Csemege uborka, tartósítószer mentesen

Mindenféle tartósítószer nélkül is készíthetünk otthon csemege uborkát, nem kell hozzá más, csak egy befőzőgép. Ha ezzel nem rendelkezünk akkor se csüghedjünk egy sütőben is meglehet csinálni a fertőtlenítést.


5-6 kg uborkának a levéhez hozzávalók:

- 4 l víz
- 1 ek. só
- 3 ek. cukor (én nem szeretek bele rakni sokat, így nálam ez egy kanál finomítatlan cukor)
- 3 ek. ecet 
- egy csokor kapor
- 20 g koriander mag
- 20 g mustár mag
- 10 g négyszínű bors
- aszkorbinsav 1000 mg-nak megfelelő, (segít megőrizni a színét, kis szavasságot is ad neki, ezért kevesebb ecet kell, természetesen kihagyható)

A tiszta üvegekbe tesszük a jól megmosott uborkákat és egy egy szál kaprot. A lé hozzávalóit összekeverjük és felöntjük vele az üvegeket, a magokat is elosztva. A tetejénél lévő 1-1,5 cm-ert ne töltsük meg, ez kell a vákum kialakulásához. Zárjuk rá a tetőket

Tartósítás:

Befőző gép nélkül:
Az üvegeket helyezzük a sütőbe úgy, hogy a levegő tudjon járni közöttük. Indítsunk el a sütőt, melegítsük fel 90°C-ra, ezen a hőn tartsuk kb. egy órán át. Utána kapcsoljuk le a sütőt, hagyjuk a sütőben kihűlni kb. 3-4 órán át. Ezek után érdemes hűvös helyen tárolni a későbbiekben.

Befőzőgéppel:
Rakjuk bele őket a gépbe 90°C-on 40 percig fertőtlenítsük.

Megjegyzések