Mindenféle tartósítószer nélkül is készíthetünk otthon csemege uborkát, nem kell hozzá más, csak egy befőzőgép. Ha ezzel nem rendelkezünk akkor se csüghedjünk egy sütőben is meglehet csinálni a fertőtlenítést.
5-6 kg uborkának a levéhez hozzávalók:
- 4 l víz
- 1 ek. só
- 3 ek. cukor (én nem szeretek bele rakni sokat, így nálam ez egy kanál finomítatlan cukor)
- 3 ek. ecet
- egy csokor kapor
- 20 g koriander mag
- 20 g mustár mag
- 10 g négyszínű bors
- aszkorbinsav 1000 mg-nak megfelelő, (segít megőrizni a színét, kis szavasságot is ad neki, ezért kevesebb ecet kell, természetesen kihagyható)
A tiszta üvegekbe tesszük a jól megmosott uborkákat és egy egy szál kaprot. A lé hozzávalóit összekeverjük és felöntjük vele az üvegeket, a magokat is elosztva. A tetejénél lévő 1-1,5 cm-ert ne töltsük meg, ez kell a vákum kialakulásához. Zárjuk rá a tetőket
Tartósítás:
Befőző gép nélkül:
Az üvegeket helyezzük a sütőbe úgy, hogy a levegő tudjon járni közöttük. Indítsunk el a sütőt, melegítsük fel 90°C-ra, ezen a hőn tartsuk kb. egy órán át. Utána kapcsoljuk le a sütőt, hagyjuk a sütőben kihűlni kb. 3-4 órán át. Ezek után érdemes hűvös helyen tárolni a későbbiekben.
Befőzőgéppel:
Rakjuk bele őket a gépbe 90°C-on 40 percig fertőtlenítsük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése