Fava, a görög sárgaborsó "főzelék"

A rengeteg téli komfort food mellett, néha szükség van egy kis frissítő ízre. Ezért készítettem fava-t, ami egy mediterrán sárgaborsó főzeléknek felel meg. Krémes, így nem csak főzeléknek kiváló, hanem szendvicsekbe is ideális. Pirított zöldborsóval megszórva még izgalmasabb, mind színben és textúrában. Hagyományosan még olívaolajjal is megszokták locsolni, ezt kihagytam, hogy teljesértékű legyen.

Hozzávalók:
- 250 g sárgaborsó
- közepes sárgarépa (nekem kicsit sok lett, ezért sárgásabb a kelleténél😅)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 1/2 kk. bazsalikom (szárított)
- 1 szál rozmaring
- 1/2 kk. bors
- só

Elkészítés:
1. Véleményem szerint kicsit 1-2 órát érdemes áztatni a sárgaborsót, de természetesen kihagyható. A hagymákat vízen(v. olajon) megpároljuk, és hozzáöntünk mindent a citrom kivételével, felöntjük vízzel addig, hogy éppen ellepje.

2. Puhára főzzük a fazékban lévő dolgokat, ez nekem kb. 40 percet vett igénybe. 

3. Turmixoljuk és hozzákeverjük a frissen facsart citrom levét.


Pírított zöldborsó:
Egy adag fagyasztott zöldborsót szétterítettem egy tepsiben, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütöttem, míg elkezdett barnulni.


Megjegyzések