Gomba wellington, tökéletes étel az ünnepekre, melengető és finom. Annyi kis probléma lehet vele, hogy nem teljesértékű, a tésztájába került némi margarin. A tésztát ennél én magam készítettem el, de aki nem akar pepecselni vele, nyugodtan használjon boltban kapható leveles tésztát. Ízvilágában magamhoz képest nincs sok fűszer, így elég letisztult, de mégis ízletes végeredményű.
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt, nálam teljes kiőrlésű volt
- 15 dkg sütőmargarin
- 1-2 kanál hideg víz
- só
Töltelék:
- 1 kg gomba, én 4-5 darabot kivettem belőle, amit majd egészben rakok bele
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej shalotta hagyma vagy lilahagyma
- 3-4 fej fokhagyma
- 1/2 kk. szárított rozmaring
- 1 kk. szárított oregánó
- bors
- só
Elkészítés:
1. A liszthez hozzáadjuk a sót és a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadunk annyi vizet, hogy egy összeálló masszát kapjunk; majd ezt berakjuk a hűtőbe, hagy pihenjen.
2. A gombát aprítógéppel felaprítjuk kisebb darabokra, színtén így a hagymákat. Egy serpenyőben a hagymákat egy kis vízzel elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a fűszereket és legvégül a gombát. Itt már nem érdemes vizet hozzáadni, mert a gombák vizet fognak ereszteni, valamennyire az is a célunk, hogy csökkentsük a víztartalmát. Én körülbelül 20 percig pároltam.
3. A tésztánkat nyújtsuk ki téglalap alakúra és halmozzuk rá egy hoszzúkás halmazban a gombás tölteléket (ha hagytunk egészeket azt is rendezzük bele). Hajtsuk rá a tészta másik felét és nyomkodjuk össze a tésztát, ahol a két széle összeér.
4. Előmelegített sütőben 160°C-on 45-50 percig sütöttem. A felvágásnál érdemes picit várni, hogy hűltebb legyen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése