Kurkumás sült rizs

Egy ételt mi tesz jól kinézővé, hogy azonnal fel akarjuk falni? Számomra mindenképp a színek és azok sokasága, ránézre is látszik, hogy mennyi tápanyagot tartalmaznak az ételek. Adják a színét vitaminok vagy ásványianyagok, azok a legtöbb esetben kiválóak számunkra. Nem hiába van a gyors ételeknek nagyobbrészt barnás színük(vagy mesterségesen színezékkel színezettek) nem lehet benne az életet látni, vagyis nekem nem az jut eszembe róla. Részemről fontos, hogy az étel legyen szép színes, hogy ne csak a belem, de a szemem és a lelkem is jól lakjon vele. 

Most kurkumás sült rizst készítettem, és a gyönyörűséges szín most megihlette írói tehetségemet. A tetejére sütőben sült tofut csináltam.

Kurkumás sült rizs:

Hozzávalók:
- 20 dkg tetszés szerinti fajtájú rizs (nálam basmati volt)
- szintén tetszés szerinti zöldségek, itt sárgarépa és saját termésű brokkoli
- egy fej hagyma
- egy gerezd fokhagyma
- 1 ek. magvaj, én a tahinit vagy mogyoróvajat preferálom ennél, de helyette mehet olaj is, akkor nem lesz teljesértékű
- 2 ek. szójaszósz, ha szükséges tamari
- 2 kk. kurkuma, nem kell sajnálni
- só
- bors 

Elkészítés:
1. A megmosott rizst megfőzzük(az idő típustól függ), a hagymát és a zöldségeket felvágjuk, majd elkezdjük párolni.

2. Ha a fentebbiek puhák, a rizst leszűrjük, és hozzáadjuk a zöldségekez. Mindent ráborítunk a maradt hozzávalókból és összepirítjuk 4-5 perc erejéig. 

Sült tofu:
A sütőt előmelegítem 180°C-ra, közben felvágom a tofut szeletekre. Készítek egy pácot amibe a következőket raktam: 1 ek. balzsam ecet, 1 ek. szójaszósz, 1 kk. mustár, 1/2 kk. sörélesztőpehely, 1/3 kk. római kömény, bors, só. Ezzel lekenem a szeleteket és fél órán át sütöm.


Megjegyzések