Növényi tejek házilag 2. - Gabonatejek

A gabonából készült tejek bolti változatában enzimek adnak hozzájuk , ami a benne található keményítő nagy részét cukrokká alakítja, ezért jellemző rájuk az édesség. Ezt itthon nem tudjuk produkálni, de azért még élvezhető állagot és ízeket lehet alkotni. A típusból a rizstej talán mindenkinek ismerős, de használhatunk másmilyen gabonát is, én éppen kölesből készítettem.

10 dkg nyers gabonát, átmosunk, és bő vízben puhára főzünk. Ne főzzük túl, lehetőleg aldente állagú legyen. A leszűrt szemeket turmixgépbe tesszük (itt már a botmixer is szóba jöhet, mert ez puhább, mint a magvak). Majd hozzáadunk egy liter vizet(ha több hígabb lesz, ha kevesebb sűrűbb). A gépet 4-5 percig járatjuk(esetemben 2 db smootie program + fél perc max. fordulaton). Ekkor lehet tetszés szerint ízesíteni, egy csipet sót vagy datolyát belerakni(ekkor még daráljuk), bevallom én nem szoktam, csak úgy natúran hagyom. Szűréshez használhatunk speciális magtejszűrő zsákot vagy ahogyan én is csinálom, egy vékony, sűrű szövésű anyagdarabbal. És készen is vagyunk, hűtőben 3-4 napig gond nélkül eláll.


Megjegyzések