Házi készítésű növényi tejeknél a magtejek az egyik legegyszerűbbek, akármilyen olajosmagból készülhet pl. mandula, dió, mogyoró, kesudió, pisztácia, török mogyoró, és stb.
A mai nap én napraforgómagot használtam. Természetesen bátran lehet kísérletezni magok keverékével is.
Kb.10 dkg olajos magot beáztatunk 2-3 órára vízbe, kilehet hagyni a lépést, de nem érdemes(fitátsav+felpuhul). Az áztatott magokat leszűrjük és a turmixgépbe tesszük (sajnos ezt nem lehet botmixerrel vagy aprítóval kiváltani). Majd hozzáadunk egy liter vizet(ha több hígabb lesz, ha kevesebb sűrűbb). A gépet 4-5 percig járatjuk(esetemben 2 db smootie program + fél perc max. fordulaton). Ekkor lehet tetszés szerint hozzáadni egy csipet sót vagy datolyát(ekkor még daráljuk), bevallom én nem szoktam, natúran hagyom. Ezt át kell szűrni, használhatunk speciális magtejszűrő zsákot vagy ahogy én is csinálom egy vékony, sűrű szövésű anyagon. Tádám, kész is, hűtőben 3-4 biztosan nem lesz baja.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése