Mit szórhatunk egy krémleves vagy tészta tetejére? Vegánként a megszokott szalonna vagy sajt kombó alapvetően kiesik. Ekkor jönnek a sült zöldségek, amiknek valljuk be az állaga eléggé fajidegen, ahoz képest amit várnánk. Ezt a problémát orvosolni kívánóan csináltam a "kolbász" ropogóst. Köles alapot használtam, ezáltal gluténmentes is. Természetesen nem kell hozzá se olaj se cukor, bár ez utóbbi nem is illik a képbe, de a lényeg az, hogy teljesértékű.
Hozzávalók:
- 10 dkg köles
- 2 ek. zabliszt, ha szükséges gm mentes (darált zabpehely)
- fűszerek, ha nem szeretnél a kevergetéssel bajlódni, akkor lehet kapni kolbászhoz való fűszerkeverékeket abból kb. 3-4 kk. kell
Fűszerek:
- 2 kk. piros paprika
- 1/2 kk. fűszer kömény
- 1/2 kk. fekete bors
- 1/2 kk. fokhagyma por
- cayenne bors/ chili, ha csípősre szeretnénk
- só ízlés szerint
Elkészítés:
1. A kölest mossuk meg jól és bő vízben tegyük fel főni. Mikor puhára főtt, kb.15 perc akkor szűrjük le.
2. A kölest keverjük össze a fűszerekkel, a zablisztet keverjük csomómentesre 4 ek. vízzel és adjuk a masszánkhoz.
3. A keverékünket egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyengessük el 3-4 mm vastagon. 200°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet sütöttem légkeverésen, ezzel végül is a dehidratációt érjük el.
4. A tepsiből kivéve törjük tetszőleges darabokra.
Lehet kísérletezni a hőfok és az időtartam beállításokkal hogy másféle állagot érjünk el, ez egy száraz ropogós hatást eredményez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése