Az egyik legsokoldalúbban felhasználható és legjobban variálható krémtípus véleményem szerint a hummusz. Adhatunk hozzá zöldségeket, plusz fűszereket, hogy mindig izgalmas legyen. Én ezt szeretem otthon készíteni, ráadásul így használhatom a Közel-keleti praktikát(szódabikarbónával áztatás és főzés), amitől igazán krémes lesz a végeredmény. Hagyományoson kerülne bele még olaj, ezt kihagyom, de tetszés szerint hozzáadható. Egy alapreceptet hoztam, és ha igény van rá ezt tudjuk kedvünkre variálni különböző nyers, akár sült zöldségekkel.
Hozzávalók:
- 250 g száraz csicsriborsó
- 3 ek. tahini (szezámmag krém)
- egy citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szódabikarbóna
- só
- bors
Elkészítés:
1. A szódabikarbónánk felével 7-8 órán át áztassuk a csicseriborsókat. Érdemes reggel beáztatni és este tudjuk készíteni.
2. A szódabikarbóna felével és friss vízzel feltesszük főni a csicseriket, 20-30 perc alatt puhára főzzük.
3. A leszűrt csicseriborsókat még langyosan aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt és annyi vizet adunk hozzá, hogy megkapjuk a kívánt állagot. Érdemes picit többet, mint amennyit gondolnánk, mert a hűtőben valamennyire megkeményedik.
Használhatunk konzerves🥫 csicseriborsót is, ekkor véleményem szerint darabosabb krémet kapunk. Előnye pedig egyértelműn, nem kell az áztatással és főzéssel bajlódni, nagyon időhatékony. Ha ezt használnánk, akkor csak a 3. pontban leírtak szerint járjunk el.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése