Egészséges popcorn

A pattogatott kukorica lehet akár egy nagyon egészséges fogás is, ha mi magunk készítjük el otthon. Teljesen natúran fogyaszthatjuk, vagy ha úgy kívánjuk egy leheletnyi sóval. A film közbeni kedvelt rágcsa gyakorlatilag pillanatok alatt készen van. A legfontosabb hozzávaló természetesen a kukorica, ehez egy speciális úgynevezett pattogatni való kukorica kell. Teljesen különbözik a csemege fajtától, mint a képen is látható sokkal kisebb és kerekdedebb szemű. Én ezt főleg piacon szoktam beszerezni, de a legtöbb bioboltban láttam már, sőt még nagyobb üzletekben is találkoztam vele. Így beszerzése szerintem a legtöbb helyen valamilyen módon megoldható. Az elkészítéséhez több módszer is létezik, én az alábbiakat ismerem:

Mikróban:

Egy a mikróba beférő porcelán tálba(nem árt, ha mikrózhatót használunk) tegyünk kb. másfél evőkanálnyi kukorica szemet. A tálat fedjük le egy másik porcelán alkalmatossággal(lapos tányér a legjobb), hogy a szemek benne is maradjanak. Így mikrótól függően 3-4 perc alatt tökéletes finomságot kapunk. Ha azt tapasztalnánk, hogy 3-4 mp-nél több van a pattogások között, akkor vegyük ki hamarabb, nehogy megégjen.


Lábosban:

Használjunk lehetőség szerint tapadás mentes lábost, ami fedővel is rendelkezik. Az edényünket kezdjük el a gázon melegíteni, kb. 3 perc kell neki hogy teljesen átmelegedjen. Tegyük bele a kukoricákat, és ,hogy mennyit azt erősen meghatározza a lábas mérete, kb. egy liternyi űrtartalomhoz egy evőkanál mennyiséget számoljunk maximumnak. Tegyük bele, fedjük le és kb. fél percenként rázzuk át a tartalmát, ez azért fontos hogy minden szemet viszonylag egyenletesen érjen hő. Akkor vagyunk készen, ha két pattogás között 3-4 mp-nél több is eltelik, illetve ha üveg fedőd használtunk azon keresztül látszik


Popcorn készítő géppel: 

Kicsi méretű asztali gépek, aki rendelkezik vele, valószínűleg ismeri használatát. Ebbe csak bele kell rakni a szemeket, és egy tálat helyezni a kivezető nyílásához. Amikor megpattan a szem, a kivezetésének köszönhetően a tálban landol.


Megjegyzések