Most egy különleges fűszerkeveréret szeretnék ismertetni, a Ras el Hanout-ot. Marokkóban igen gyakori fűszer típus, ezenkívül egész Észak-Afrikában. A nevének jelentése a "bolt feje", ez arra utal, hogy a legjobb alapanyagokat tartalmazó, legaromásabb és legharmonikusabb fűszer a boltban. Házanként eltérnek a receptúrák és féltve is őrzik azokat, mint a legtöbb fűszerkeverék esetében. Jellemzően 20-30 féle fűszert kevernek el benne. Ezek enyvelege egy igazán egyedi, komplex ízélményt eredményez.
Összetevői nagyjából a következők, (az arányok is változnak a receptúráknál):
- 1 tk egész feketebors
- 1 tk ánizsmag
- 1 tk szegfűszeg
- 1 tk szegfűbors
- 1 tk nigella mag
- 1 tk kardamom mag
- 2 tk gyömbérpor
- 2 tk kurkumapor
- 2 tk koriander mag
- 2 kis darab mace (szerecsendió burka)
- 2 db fahéj
- 2 tk szárított mentalevél
- 1 db szárított chili
- 1 tk szárított levendula
- 5 db szárított rózsaszirom
A fűszereket amit be tudtunk szerezni(nem lesz földszakadás, ha egy-kettő hiányzik😁)azokat keverjük össze és egy mozsár segítségével törjük minél apróbbra(nyugodtan használhatunk örőlteket). Ha megfelelő finomságúnak ítéltük akkor érdemes egy jól záródó üvegben tárolni, hogy minél tovább megőrizze az aromáját.
Receptek amiben ezt használtam:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése